Prepoznajte li lica sa slike?

Prepoznajete li lica sa slike?  Ako prepoznajete, to je dobro, jer su nas zadužili sva trojica, i to ukupno, kao društvo.

Prvi sa leve strane na slici je pok. Svetozar Gligorić, najbolji srpski i jugoslovenski šahista ikada, čovek koji je u naponu svoje igračke snage činio da jugoslovenski reprezentativni šah bude najbolji na svetu posle sovjetskog, i to u vreme kada je šah u SSSR-u bio u zenitu.  Autor i pisac knjige "Igram protiv figura", naslova koji je verovatno najzdravija ikada smišljena sportska krilatica i iza koje stoji ogroman respekt za veštinu, a ne za majstora.

U sredini je Majstor FIDE Željko Medar, osnivač i trener u Dečjem šahovskom klubu "Kapablanka 1992" iz Novog Sada, verovatno najtrofejniji živi dečji šahovski trener u Vojvodini.  Autor je verovatno najbolje knjige za učenje šaha, pod naslovom "Naučite šah uz svoje dete", koja uskoro očekuje svoje novo izdanje, a prvo je imala još 1998. godine.

Sa desne strane, nalazi se Velemajstor Boris Spaski, deseti šampion sveta u šahu, našoj javnosti poznat po tome što je u sred ekonomskih sankcija, 1992. godine odigrao meč sa Bobijem FIšerom na Svetom Stefanu.  

Slika je nastala u Novom Sadu 2004. godine, a dobili smo je iz privatne kolekcije FM Željka Medara.

© Rokada.Info - sajt pokrenuli roditelji dece koja igraju šah, 2020. -
sajt izradio besplatno i za svoju dušu tata dvojice malih šahista