Ko je bio Hoze Raul Kapablanka?

19. novembra 1888. godine rodio se na Kubi, u bogatoj kreolskoj porodici, Hoze Raul Kapablanka, kubanski šahovski velemajstor, jedan od najvećih, ako ne i najveći šahovski talenat svih vremena. 

Od oca je već u četvrtoj godini naučio da igra šah, da bi u osmoj bio jedan od najboljih kubanskih igrača.  Prvak Kube postao je sa 11 godina.  

Školovao se u Americi, ali je studije hemije na Kolumbija univerzitetu napustio zbog svoje najveće ljubavi - šaha. Turnir koji ga je lansirao u šahovske visine bio je onaj u San Sebastijanu, 1911. godine, kada je osvojio prvo mesto i nagradu za lepotu igre, ostvarenu u meču protiv Rubinštajna.  Jedna od zanimljivih crtica iz njegovog života je da je u periodu od 1912. do 1924. godine izgubio svega 1 partiju.  Posedovao je neobičnu južnjačku lepotu, eleganciju, samouverenost, tako da je u šahovskom svetu poznat kao  "Valentino sa 64 polja", a zvali su ga još i "maestro".

Kapablanka se na svetskom šahovskom tronu nalazio od 1921-1927. godine, a titulu je, kažu izgubio zbog opuštanja u svojoj superiornosti.

Kako je izgubio titulu? 

Meč za šampiona sveta se održao 1927. godine. u Buenos Ajresu u Argentini.  Na kvalifikacionom turniru, za izazivača se izborio Aljehin, a pravilo je bilo - prvi koji ostvari šest pobeda postaje svetski šampion. Ovaj meč je bio najduži šahovski meč koji je do tada viđen. trajao je čitavih 73 dana.  Posle trideset i četiri partije, Aljehin ostvario 6 pobeda uz 3 poraza što mu je obezbedilo titulu šampiona sveta.

Po današnjem sistemu rejtingovanja, procene su da bi igrač njegovog kalibra danas imao rejting 2725, što je u rangu najboljih velemajstora današnjice, ali ne zaboravite - današnji velemajstori i šampioni imaju na raspolaganju računare dok vežbaju - Kapablanka ih nije imao.  

Umro je zbog bolesti, relativno mlad, u Njujorku, 08. marta 1942. godine, kada mu je bilo 54 godine.


© Rokada.Info - sajt pokrenuli roditelji dece koja igraju šah, 2020. -
sajt izradio besplatno i za svoju dušu tata dvojice malih šahista