Damin gambit - tinejdž limunada ili široka priča?

komentar na najveću šahovsku filmsku priču decenije
Serija "Damin gambit" na Netflixu - pogledana. Sumiran utisak, nije loše. Kvalitet glume je solidan, kvalitet scenografije IZNAD PROSEKA, kvalitet priče - prosečan. Međutim, zašto je onda serija od 7 epizoda takav hit? Evo našeg viđenja stvari.

Filmska priča je drugačija od onoga na šta smo navikli - nema pucanja, ubijanja, ludačke akcije, jurnjave kolima, eksplicitnih scena i nezajažljivo pokvarenih Rusa. Dakle, konačno ima nešto što drži pažnju gledaoca bez napetosti i previše pokreta, a to je upravo i najveća vrednost serije, što pokazuje da je pažnju moguće kreirati i zadržati i mirnom radnjom, a ne samo akcijom.

Šahovski deo priče verovatno ima neke inspiracije u stvarnim likovima, jer je po rečima kritičara navodno Bobi Fišer bio inspiracija za lik Bet Harmon, a pošto je Fišer u drugoj polovini života bio veliki kritičar američkog establišmenta možda je i morao da prođe kroz promenu pola da bi ponovo stigao na ekran.

Priča šireg konteksta je sasvim u redu - pokazuje da zloupotreba lekova šteti zdravlju, da alkoholizam postoji kao realan problem, da devojčice mogu da budu uspešne kao i dečaci i tome slično - dakle, opšti postulati današnjeg društva su ispoštovani.

Politički deo priče postoji - Rusi nisu zli. Prikazani su kao više nego dostojan protivnih, kao timski igrači koji ne daju svoje, a poštuju tuđe. Ovo je veliki napredak za "pranje imidža". Takođe, državna administracija je prikazana birokratski, hladnokrvno i negativno - Bet Harmon mora sama da skuplja pare da bi igrala za naslov svetskog prvaka, jer država za to nema para, ali zato - država joj najljubaznije daje ponudu koju "ne može da odbije" - sa njom na prvenstvo u Moskvu mora da ide agent CIA. Malo čuva, malo savetuje, malo radi... Družba je družba, ali služba je služba!

Pojedinačni kontekst za svakog gledaoca je jasan, posebno u svetlu pandemije Korona virusa. Šah dobija zamah sa razvojem korona virusa - može da se igra u krugu porodice, može da se vežba samostalno, može da se trenira preko interneta...a ova serija ga samo popularizuje. Ne bismo se iznenadili da uskoro izađe "major release" nekog novog šahovskog softvera ili neka igrica koja nije šah, ali ima tu tematiku.

U svakom slučaju, seriju vredi pogledati, jer je mnogo bolja od gomile onih drugih stvari koje nam se serviraju sa televizije ili interneta. Serija NIJE za decu, već za roditelje i tako i treba da bude shvaćena. Deca se svakako na igranje šaha neće motivisati tako što gledaju tinejdžerku koja se bori sa tabletomanijom i alkoholom, a pritom ne može da razluči baš tačno da li joj to pomaže ili odmaže u razvoju šahovske veštine. Ova serija bi, ipak, mogla da motiviše odrasle da prođu sa svojom decom kroz pravila šaha, da igraju u slobodno vreme, da ih povedu do šah kluba ili pronađu dobru knjigu za decu. Ova serija nas uči da šah može da se koristi za razne stvari, dobre ili loše, za špijunažu ili izlaz iz doma za siročad, za politiku ili uspeh i razvoj. Otprilike, kao kada naši ljudi u inostranstvu traže online šahovskog trenera/učitelja kako bi kod svoje dece popravili korišćenje maternjeg jezika, a neki drugi tovare deci na pleća igranje šaha kao obavezu iako ih šah ne zanima! Sve u svemu, serija je prikazala najširi mogući kontekst šaha u društvu i to je ono što je njena najveća vrednost.

Eto, to je naš komentar i zaključak. A oni koji znaju šta je "Damin gambit", neka razmisle - kako se vi danas "otvarate" u svojim životnim partijama? :-)

© Rokada.Info - sajt pokrenuli roditelji dece koja igraju šah, 2020. -
sajt izradio besplatno i za svoju dušu tata dvojice malih šahista