Kako držati časove šaha online?

Vreme je virusa i socijalne izolacije, ali i da nije - ima perioda kada jednostavno ne možete da budete lično prisutni negde gde nešto morate da odradite.
                                              
Ukoliko je to nešto, recimo šah, ili neka vrsta demonstracije bilo čega (praktično - čas "nečega"), tada vam je ipak malo lakše, jer tehnologija može da vam pomogne.  

Naravno, uvek je dobro da tehnološko rešenje imate spremno, kad god vam zatreba, da vas ne bi iznenadila situacija, kao sneg putare.  Naravno, jednom kada imate tehnološku infrastrukturu spremnu, niko vam ne brani i da je koristite stalno, pa da recimo - jedan čas držite uživo, a jedan online, ali - to je već vaša stvar.


Danas postoji jako mnogo gotovih rešenja za online učenje, velikih platformi sa različitim paketima koje plaćate ili ne plaćate uz neka ograničenja u korišćenju, ali ovo što ćemo mi danas da objasnimo u ovom članku je besplatno i primereno rešenje za ljude koji se edukacijom bave i u realnom svetu, a ne samo online - dakle, primereno je za nekoga ko lično poznaje svoje učenike i radi sa njima - nije baš za prikupljanje novih učenika ili rad sa nepoznatima.


Dakle, da biste održali čas šaha preko interneta, potrebne su vam dve stvari:

  1. Nekakav softver koji vam omogućava da na ekranu vučete poteze i kao beli i kao crni, bez interakcije sa protivnikom ili računarom sa druge strane.  Bilo koji šahovski softver koji vam ovo omogućava će biti dovoljno dobar.  Ukoliko nemate nikakav sličan, možete iskoristiti jedan online alat koji se nalazi na sajtu chessdrop.com - registracija je vrlo prosta, softver je u besplatnoj varijanti vrlo jednostavan i sasvim dobro će odraditi posao.
  1. Nekakav softver koji vam omogućava da odradite grupni video poziv preko interneta, sa računara.  Najrasprostranjeniji je Skype, i iako ima mnogo softverskih mana (posebno otkad ga je kupio Microsoft), za potrebe držanja online časa je sasvim dovoljan.  Drugo rešenje bi mogao biti Zoom (zoom.us), ali on u besplatnoj verziji ograničava trajanje poziva na 40 minuta - posle toga, morate zvati svoju grupu slušalaca ponovo.
Kad imate ova dva (ili neka druga dva slična) softvera spremna, tada treba da:
  1. Uspostavite kontakt na softveru za komunikaciju sa svim svojim učenicima.  
  1. Dodate se međusobno za kontakte.
  1. Sve njih koji treba da slušaju, objedinite u ednu pozivnu grupu (obično se to zove "Group call" ili slično)
  1. Pozovete ih u vreme koje ste prethodno dogovorili telefonom, mailom ili kako god već komunicirate sa njima.
  1. Kada se svi "uključe" u taj zajednički poziv, vi u svojoj aplikaciji za komunikaciju (recimo Skype-u), uključite opciju "Share Screen" i na taj način podelite sa svima njima koji učestvuju u pozivu prikaz svog ekrana.  Praktično, što vidite vi na svom ekranu, vide i oni - svako na svom. 
  1. Zatim otvorite softver koji smo naveli pod 1 (peko celog svog ekrana), a softver za komunikaciju (recimo Skype) spustite u podnožje ekrana da ne smeta i eto ga - čas može da počne.  Vi vučete potez po potez, igrate partiju, komentarišete....  Još ako učenici sa druge strane imaju kameru, pa vi možete da im vidite lica i da ih "prozovete" da daju mišljenje ili komentar - vaša virtuelna učionica će raditi odlično!
Član našeg portala, DŠK Kapablanka 1992 iz Novog Sada, radi časove šaha preko interneta, pa ih možete kontaktirati ukoliko ste zainteresovani.

Ukoliko vam se ova ideja dopada, ali ne osećate se baš sigurni da ovo sve namestite i podesite sami, da isprobate kako radi i započnete ovako nešto - tada kontaktirajte nas, sa portala Rokada.Info.

© Rokada.Info - sajt pokrenuli roditelji dece koja igraju šah, 2020. -
sajt izradio besplatno i za svoju dušu tata dvojice malih šahista