Da deca vežbaju srpski jezik uz šah

Šah nije cilj, ŠAH JE SREDSTVO - za bolji razvoj, stabilniju pažnju i uspeh u školi....
Deca u inostranstvu najčešće uče jezik od svojih ukućana.  Jedan jezik se govori u kući, a drugi u svim ostalim prilikama.  Kad je dete malo, nije mu teško da u kućnom okruženju progovori maternji jezik.  Čim pođe u vrtić, lako usvaja i jezik okoline.  Takvo dete brzo "dete sa dva maternja jezika", a što su ta dva jezika raznorodnija, to je mozak spremniji da bolje usvaja nova znanja kasnije. Da...ALI... Nažalost, nakon 6. godine, dete provodi mnogo više vremena van kuće.  Uz školu, sport, sekcije i drugare, "kućni" jezik zaostaje.  Ne izbledi on do kraja, ali sigurno se ne razvija u meri u kojoj bi dete u uzrastu od 14 ili 15 godina moglo tečno da ga govori.  Akcenat i padeže da i ne spominjemo.  Crkva i KUD pomažu, ali nisu kod svakog deteta ista interesovanja.  Zaključak - deci u inostranstvu treba VIŠE aktivnosti na maternjem jeziku!

Majstor FIDE Željko Medar, autor je knjige "Naučite šah uz svoje dete", pa se može reći da se dovoljno kvalitetno izražava jer je knjiga prošla recenzije pre svojih 6 izdanja. On je i pesnik i bivši novinar i uopšte rečeno, osoba koja mnogo čita i pravilno se izražava.  Zamislite, kada bi neko takav, vašem detetu držao onlajn časove šaha?  

Portal Rokada.Info je u saradnji sa DŠK "Kapablanka 1992" iz Novog Sada, osposobio mini studio, sa opremom pristojnog kvaliteta, iz koga Željko drži časove šaha, na pravilnom i čistom srpskom jezikudeci koja žive i odrastaju u inostranstvu!  Kamere i mikrofoni su postavljeni tako da deca trenera vide u celosti, kao i demonstracionu šahovsku tablu, što znači da moraju da prate pokrete usana, gestikulaciju i izraz lica, i sve to uz obaveznu prijatnu interakciju.  Pritom - deca se osećaju kao da su u klubu i uče ŠAH - veštinu za razvoj intelekta i pažnje, dokazanu toliko puta.

Ukoliko deca brzo napreduju u šahu, uvek mogu da se priključe školskoj sekciji ili lokalnom klubu, pa da mogu i da se takmiče, ali osnovne veštine, na maternjem jeziku, svakako mogu steći na ovaj način.  Roditelji takođe mogu da prisustvuju času, ali - bez upadica - samo kao posmatrači!  Radi se u malim grupama, ne većim od 6 dece, a termini se dogovaraju.

Ako vam se dopada ideja da i vaše dete uči šah i jezik istovremeno kontaktirajte nas! Napišite:
  • koliko dete ima godina i gde živi (zbog vremenskih zona važna informacija), 
  • kog je pola i kako se zove, 
  • da li zna kako se kreću šahovske figure,
  • da li razume srpski?
Pišite nam, pa ćemo se nakon prve razmene informacija lako organizovati za besplatan probni čas!

© Rokada.Info - sajt pokrenuli roditelji dece koja igraju šah, 2020. -
sajt izradio besplatno i za svoju dušu tata dvojice malih šahista