Turnir - 14.12.2019. - Šah u škole - REZULTATI

U novosadskoj Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ održan je 26. turnir dece Šah u škole, na kome je bilo 76 učesnika u pet kategorija. 

Prvo smo pozdravili učesnike i podsetili se na više od minule dve i po decenije nadmetanja najmlađih i najtalentovanijih šahista iz čitave Vojvodine. Zatim je međunarodni sudija, Miodrag Stanković iz Starih Banovaca ukratko objasnio način igranja i koje su moguće greške u igri i kako se otklanjaju, a učesnike je pozdravio i otvorio turnir predsednik ŠK Dnevnik Slobodan Jakovljević

Na turniru su učestvovali šahisti iz  Vršca, Odžaka, Zrenjanina, Čuruga, Starih Banovaca, Sente, Beočina i drugih mesta, kao i iz novosadskih klubova i šahovskih škola.

U mlađoj grupi devojčica (drugi do četvrti razred) pobedila je Teodora Jauković (naša takmičarka i prvotimka seniorskog sastava ŠK Dnevnik). Drugo mesto osvojila je Dunja Pavlik, dok je treće pripalo Emiliji Vugdalić, takođe našoj takmičarki.

Među devojčicama od petog do osmog razreda, prema  očekivanju, sa svim pobedama prva  je bila Anja Jovanović, druga Ana Tepić, a treća Kalina Oro, sve tri Novosađanke.

U najstarijoj grupi (dečaci peti do osmi razred) pobedio je Branislav Parkajić iz Zrenjanina, koji je ostvario svih sedam pobeda. Najmlađi majstorski kandidat, Novosađanin Ognjen Ćuzović bio je drugi, a bronzana medalja pripala je Sabo Marku. Oni su se izdvojili ispred grupe od čak sedam igrača koji su imali isti broj poena. Učestvovalo je 19 šahista.

Najzanimljivije je bilo u grupi đaka prvaka i predškolaca. Jedino su u ovoj konkurenciji učestvovali zajedno dečaci i devojčice. Na iznenađenje svih, trijumfovao je najmlađi takmičar, petogodišnji Novosađanin Stefan Ostojić (član našeg kluba), koji je imao maksimalan učinak - sedam pobeda iz isto toliko partija. Drugi je bio Aljoša Radošević, klupski drug pobednika, dok su treće mesto podelili Lazar Cvetković iz Starih Banovaca i Novosađanin Mladen Šćekić. Navešćemo i najuspešnije devojčice u ovoj ghrupi: Đurđa Ivanović iz Vršca, Milica Marčeta iz Starih Banovaca i Sofija Toholj iz Novog Sada.

Na dosadašnjim turnirima bilo je mnogo gostiju i svi su oni pomogli da ova manifestacija ovako dugo traje. Na svim dosadašnjim turnirima prisustvovao je istaknuti novosadski sudija i šahista Krasoje Notaroš. Pored Miodraga Stankovića, glavnog sudije, pravdu su još delili: Jelena Stanković, Svetlana Stojadinov, Smiljana Petković, Krasoje Notaroš, Marija Stanković, Aleksandar Leskovac i Žarko Ćuzović.

Organizaacija ovakvih turnira ne bi bila moguće bez prave i iskrene pomoći. Zato se, ovom prilikom, klubovi organizatori Dnevnik i Dečji šahovski klub Kapablanka 1992 zahvaljuju direktoru OŠ „Nikola Tesla“ Igoru Milićeviću, čija je škola bila odličan domaćin i bez naknade ustpila prostor za igru i goste. Takođe, upućuju veliku zahvalnost Upravi za sport i omladinu Novog Sada koja je prepoznala značaj ovakvih manifestacija, kao i tradicionalnom donatoru BB Minakva.  Na kraju, ali nikako najmanje važnu zahvalnicu, upućujemo i novosadskom listu DNEVNIK, koji je maksimalno podržao i ispratio ovaj naš turnir. svojim člancima za najavu i rezultate, pa smo i mi malo iskoristili njihov tekst za ovu našu objavu.


26. turnir Šah u Škole Novi Sad 14.12.2019.

Proglašenje pobednika 1
Proglašenje pobednika 2
Proglašenje pobednika 3

© Rokada.Info - sajt pokrenuli roditelji dece koja igraju šah, 2020. -
sajt izradio besplatno i za svoju dušu tata dvojice malih šahista